Marineta
Newbie
Zbogom Srbijo!
|
 |
« : Marzo 22, 2009, 12:19:28 » |
|
Posto niko nema nista da kaze na hispano-serbio, aj da probam ovde.  Intresuje me, ako neko zna, da li je ikako moguce zaposliti se u Srpskoj ambasadi u Madridu ili bi na to trebalo da zaboravim?  Pretpostavljam da je veza preko potrebna..ali, da li ona potice iz Srbije ili Spanije? Takodje me interesuje kog profila treba da bude neko da bi se tamo uopste "uvalio"  Ja sam, (tj bicu uskoro  ) diplomirani inzenjer, u Spaniju se selim "dentro de poco", ne znam jos tacno kad ali vrlo uskoro, vladam jezikom (ali polagacu i za najvisi DELE), i ostacu tamo da zivim jer bi (sudbina je tako htela) trebalo da se udam.  Moja profesija nema veze sa administrativnim poslovima, ali sam nacula da su ljudi koji rade u ambasadama bas sarenih profila, kao i da nisu mnogo omiljeni..ali sta ces.  Ako iko ima bilo kakvu informaciju, makar i najbezazleniju, neka je podeli sa mnom. Hvala svima! ¡Hasta pronto!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #1 : Marzo 23, 2009, 01:12:19 » |
|
Marineta, mislim da je to prilicno tesko da se odradi. Ja sam zavrsila master iz spanskog jezika u Srbiji i sad sam upisala doktorat iz hispanske knjizevnosti na Autonomi i nisam uspela da se zaposlim nigde u Spaniji, a kamoli u ambasadi. (mislim na zaposlenje sa radnom dozvolom, naravno, ne na pravljenje pice i pranje sudova neprijavljeno, to gotovo uvek mozes da nadjes ako se potrudis, pa se nadam tome kad stignem u Madrid krajem aprila) Jedna drugarica mi je rekla da u srpskoj ambasadi u Madridu postoje konkursi za radno mesto s vremena na vreme, i da uglavnom primaju nekog njihovog, tako da pretpostavljam da ti treba srpska veza, a ne madridska. Ako se raspitas ili ako znas ko od Srba radi u ambasadi i da li neko tvoj zna nekog od njih, mozes i da prodjes, mozda. Ja nemam vezu.  Pitanje je da li cu se bilo gde zaposliti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marineta
Newbie
Zbogom Srbijo!
|
 |
« Respuesta #2 : Marzo 23, 2009, 10:34:08 » |
|
Cao Evelina! Hvala makar na komentaru, iskreno, pretpostavljala sam da ce odgovor biti takav, i logicno je. Naravno da ne poznajem nikog, niti imam vezu, plus sam iz Novog Sada, pa je verovatnoca jos manja da poznajem bilo koga iz Beograda. Razumem koliko ti je tesko da pronadjes posao, to je ono sto i mene plasi i ceka kroz nekih najvise godinu dana. Zato i razmisljam sta bih mogla, ne znam da li je moguce pronaci nesto u struci...razmisljala sam i ja o masteru tamo, pa eto, mozda bude lakse nesto s njihovom diplomom. Da li za doktorat imas stipendiju ili "si ces se snalaziti kako umes"? Sve najbolje! Mozda se sretnemo tamo u aprilu 
|
|
|
|
« Última modificación: Marzo 23, 2009, 10:37:55 por Marineta »
|
|
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #3 : Marzo 23, 2009, 05:28:10 » |
|
Tako je to, nazalost, moras da se snalazis, u stranoj si zemlji a trazis bolji zivot i bolje zaposlenje... Za doktorat nisam trazila ove godine stipendiju, ali od jeseni cu sigurno traziti, a valjda i dobiti, imala sam prosek 10.00 na masteru. Trazicu posao na svoju ruku po kaficima i hotelima, pa mozda mi se nesto posreci... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Soj011
|
 |
« Respuesta #4 : Marzo 25, 2009, 09:44:05 » |
|
Pa ovo je predivno, hahahahah, lepsali ste mi vece, jer je bilo nekako neprijatno, ali kad sam ovo procitao tako sam se nasmejao. hahahahahahha.
Kako smo mi Srbi upali u tu zamku, skolovanja pa ljudi se skoluju pola zivota a i dalje je frka da se prezivi, i magisteriji i doktorati a onda pitanje kako da se zaposlim u ambasadi u Madridu.
Ne trebas da zaboravis na taj posao, uvek ces mozda imati tu nesrecu da se uclanis u neku od izdajnickih partiju jos dok si u Srbiji, ima ih toliko da ne mozes da promasis, a posto si u Vojvodini eto ti divne prilike da se odreknes sopstva, da pocnes da furas neku cankovu pricu ili onog Pajtica ili kako god da je vec prezime tog nesoja, i onda da kao drugarica clanica Cedolinine stranke kao pravi kadar dodjes da radis u ambasadu.
Dozvoli samo malo da te ispravim da bi radila u ambasadi u Madridu, to ti je nemoguce, sem ako planiras da budes sofer ili spremacica, najverovatnije si mislila da radis u konzularnom odeljenju, tamo ima mnogo vise radnih mesta. Prem da uspesni izdajnici roda, mogu da doguraju i do ambasadora ili ambasadorke, koja je valjda trenutno u Madridu.
No, ne znam zasto ti razmisljas toliko o poslu, posto se udajes, i srecno ti bilo, ne verujem da se udajes za nekog Marokanca koji nema papire, nego za nekog ko vec ima boravisne papire, pa preko te osobe, ti ces mnogo brzo biti spremna da legalno radis, a ko hoce da radi za njega uvek ima posla, kaze stara dobra narodna.
Evelina, cudnog li imena, ne plasi se, hrabro, posla uvek ima. A, mozda ces i imati srece, odigras loto, i zurka u Madridu.
|
|
|
|
|
|
Sami protiv svih i ko ih ....
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #5 : Marzo 25, 2009, 11:45:52 » |
|
Hvala ti na podrsci. Obeshrabrila sam se u Srbiji, kad sam ustanovila da sam diplomirala i magistrirala spanski jezik i knjizevnost sa svim desetkama, a nisam nasla posao u struci. Tako da sam pokusala da upisem doktorat u Spaniji i da tamo radim bilo sta dok ne doktoriram, a posle... Mozda cu lakse raditi u struci sa spanskom diplomom. Verovatno nije tesko da se u Spaniji radi u hotelu, da posluzujes goste ili peres sudove... Pa cu to i pokusati. Bolje da to tamo radim za platu od 900 evra nego da ovde budem nezaposlena i svima na teretu. A loto... Sta reci... Bilo bi divno da dobijem! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marineta
Newbie
Zbogom Srbijo!
|
 |
« Respuesta #6 : Marzo 26, 2009, 10:54:38 » |
|
Hmmm...ne pada mi na pamet da se uvlacim u politiku, ni po koju cenu ,a pogotovo ne u nasu. Imam drugaricu sa smera, koja je diplomirala, odselila se u Prag, udala se tamo (za naseg lika, znaci tek ce da se naceka papira) i radice u ambasadi Srbije u Pragu. Naime, pronasla je vezu i to dobru, ali je uspela sve to bez politike. Zato sam i pokrenula ovu temu jer je ocigledno da nije nemoguce. Plus ona tek treba da uci ceski, sto je jedan korak manje za mene kada je u pitanju spanski. U svakom slucaju, plan o udaji postoji ali nije u prvom planu, zelela bih pre toga bar neki posao i krov nad glavom, makar i podstanarski a onda mogu dalje da se prave veci planovi. Zar ne? Zao mi je za Evelinu sto je tako dobar student a nema nista za nju, ali iskreno, to mi je i logicno, studiras njihov jezik, tamo ih ima na hiljade sigurno koji su takodje zavrsili spanski, kojima je to ipak maternji jezik i uvek ce imati neku prednost u odnosu tebe. Mozda bi bilo bolje da probas u nekoj drugoj zemlji (recimo onoj u kojoj se govori drugi strani jezik koji si ucila), sigurno ces imati mnogo vece sanse da nadjes posao kao profesor spanskog nego u Spaniji. Osim ako te, naravno, ne interesuje posao u vec pomenutoj ambasadi, pa da se sluzis srpskim  Pozz!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #7 : Marzo 26, 2009, 02:35:47 » |
|
I ja sam pazila na tu zamku, pa doktoriram hispanoamericku knjizevnost, jer ako bih radila na katedri, predavala bih knjizevnost a ne jezik, a pritom znam i engleski, portugalski, grcki i latinski, pa bih mozda mogla da upadnem u neku skolu stranih jezika. Dotle mi ne ginu kafei. Ako i tu nadjem posao. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madridjanin
Newbie
|
 |
« Respuesta #8 : Mayo 18, 2010, 10:52:34 » |
|
Sto se manje ocekuje manje se razocaras.Ovde je za posao dosta tesko.Preko 20% nezaposlenosti.Kriza u punom jeku.Prvo dodji i sredi papire i posle toga salji gomilu CV preko InfoJob.Srecno
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|