Dragi Soj,
zaista je impresivno koliko si iskomleksiran i opterecen i moj najiskreniji savet ti je da potrazis neku strucnu pomoc.
Pa da krenemo:
1. "Стога бих и крнеуо редом, ако си католкиња из данашње хрватаске или муслиманка из босне онда бих могао да схватим да си ставила шпањолка, јер ми срби штокавци кажемо шпањкиња. Може да буде да си по рођењу српкиња из неке данас државе у којој су у великом броју живели срби па ти је то тако остало. Јер по духу, српкиња ниси."
Raspravljaju Srpkinja i Hrvatica da li se kaze voz ili vlak. I pita Srpkinja: "pa dobro, jel vi kad se vratite u Zagreb sa putovanja, kazete da ste se navozali ili da ste se navlacili?"
Nas jezik je suvise dugo bio srpsko-hrvatski, zapravo, ne zelim nikog da uvredim ali za mene i ne postoji hrvatski jezik, za mene je on jednostavno srpsko narecje kao sto je na primer i narecje koje koriste srbi sa jugo-istoka (Nis, Vranje). To sto takozvani hrvatski narod pokusava sto vise da se razlikuje od svojih korena pa non-stop izmislja nove reci i gramatike (moj cale to voli da kaze: Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu), pa eto i Crnogorci sad nekako hoce da budu novi narod...znaci, smesni ste svi kao bioskop.
Elem, prema pravopisu iz 1997. pravilno je i jedno i drugo, s tim što retko ko koristi izraz "Spankinja".

Ajmo dalje:
2."...немој да те чуди што Евелина неће да се дружи са тобом. Она је штребер и тако је природа штити од неког као ти, да је не загадиш својим европејством и модернитетом."
Prvo, ko si ti da bilo sta govoris u tudje ime? Mnogo dozvoljavas sebi.

Drugo, ja vrlo dobro znam Evelininu situaciju i mnogo mi je zao ali s druge strane, da je samo htela ipak da se druzi ovde sa nekim mozda bi nenadano i uspela da resi neki od svojih problema, treba se kretati medju ljude, nikad ne znas ko ni gde ti moze nesto pomoci. Govorim iz licnog iskustva.

I za kraj:
3. "Прочитах неко твоје писање, како те је ваљда дечко водио по Шпанији и онда си се ти сетила да у Србији има неких лепих планина које би ти њему могла да покажеш. Те српске планине су српске јер су моји преци то бранили својим телом и делом. Можда и неки твоји. Да нису, данас би те планине биле у саставу неких других земаља. Са обзиром да си ти новопечена шпањолка не видим како би ти као шпањолка могла да се похвалиш лепотом неке српске планине или предела, или било чега српског. Стога ево и једне идеје за тебе. Одведи твог момка у Француску, део који је најбилижи Шпанији и показаћеш му природне лепоте у којима ће те моћи да уживате за далеко мање паре."
I dalje ne razumem zasto si jos ovde ako toliko patis za nasom voljenom Srbijom??

Ti neke stvari ne umes da razlikujes: jedno je zemlja, drugo su ljudi. Kazu, jednu zemlju cini narod. U tome i jeste problem Srbije. Srbija je jedna prelepa zemlja ali je narod u njoj "kancer". S jedne strane su neljudi i izdajice koji polako prodaju deo po deo a s druge svi mi ostali sto cutimo i trpimo. Kad bi se bar malo ugledali na pomenute Francuze koji dizu revolucije za svaki promenjeni zakon koji im neodgovara...eh, gde bi nam bio kraj. Znaci tvoji su preci branili te planine...a gde si ti? Zasto ih ti sad ne branis? Zasto se nakotilo milijardu Siptara na Kosovu za samo 10 godina?? Gde si tad bio? Gde sam ja bila?? Lako je sad pricati...
Da je u MOJOJ Srbiji (odgovor na tvoje pitanje odakle sam), bilo uslova za normalan zivot, da sam i ja kao i moji drugari iz razreda mogla da idem na ekskurzije i zimovanja onda bih verovatno i znala vise o planinama svoje zemlje.
Ali eto na zalost ili na srecu (kako za koga), docekala sam da me moj muz vodi po NJEGOVOJ Spaniji i pokazuje njene lepote (iako nije ni pola lepa kao Srbija, gde pritom govorim o prirodnim lepotama, ne o arhitekturi) i tako ja sad poznajem bolje NJEGOVU zemlju nego MOJU. I ko mi je kriv?! Niko me ni ne pita.
Za sve Srbe koji su izgubili veru, bilo one koji su u Srbiji, bilo one sto su pobegli iz nje, ili to makar prizeljukuju...ostavljam jedan kraci tekst koji cesto kad mi tesko (npr, nakon citanja nasih vesti), uzmem pa procitam.
http://www.objave.com/tekst.php?sifra=prorok7&u=8&knjiga=prorokNa vama je da odlucite da li cete verovati ili necete. Ja licno verujem da je samo pitanje vremena kada ce doci do toga. Nekako, uvek mi se vrati neka nada. Ako ne zbog sebe, da imam gde da se vratim, onda makar zbog moje porodice...da znam da ce preziveti ovaj haos i da ce biti dobro. I vise im znacim ovde nego tamo, iako patimo sto smo daleko, odavde ima bar mogu pomoci.
Dragi Soj...rec koju srpstvo najbolje poznaje zove se ZRTVA.
U zdravlje svima!