www.semanarioserbio.com
Febrero 05, 2012, 03:44:43 *
Bienvenido(a), Visitante. Por favor, ingresa o regístrate.

Ingresar con nombre de usuario, contraseña y duración de la sesión
Noticias:

Inicio   Ayuda Buscar Ingresar Registrarse  
Páginas: [1] 2   Ir Abajo
  Imprimir  
Autor Tema: Nasi u Madridu  (Leído 1388 veces)
Marineta
Newbie
*

Desconectado Desconectado

Zbogom Srbijo!

« : Diciembre 12, 2009, 05:08:58 »

Javite se koliko vas ima Sonrisa
Pocinjem zivot tamo i jos uvek moram da izlazim sa drustvom mog decka...a ponekad mi zafali da progovorim srpski, a  i volela bih da imam nekog "svog" i ja Sonrisa

Pozz svima! Hasta pronto!
Evelina
Hero Member

« Respuesta #1 : Diciembre 12, 2009, 06:27:31 »

Evo za mene vec znas.  Sonrisa A i srpska ambasada ce ti redovno slati pisma kada se nesto odrzava, neki nas koncert ili izlozba slika ili neko knjizevno vece, i tamo ces upoznati dosta Srba. U pravu si za palacinkarnicu Mimi's, znam da tamo ima mnogo ljudi iz Srbije pa cemo ja i moj Bane svratiti tamo krajem januara.
Madridjanin
Newbie
*

« Respuesta #2 : Mayo 18, 2010, 10:47:20 »

Dobro nam dosla u Madrid.Na pocetku je tesko,posle se naviknes.Ja sam ovde preko 20 gd.A ni sa Amabasadom nemam kontakte odavno(uzeo sam Spansko drzavljanstvo).Inace sam rodom iz Beograda.Pozdrav jos jednom.
TIJANA
Newbie
*

« Respuesta #3 : Julio 08, 2010, 10:19:45 »

Pozdrav svima !  Je l' ima nekog iz Srbije sto zivi u Madridu ?
Marineta
Newbie
*

Zbogom Srbijo!

« Respuesta #4 : Julio 08, 2010, 10:25:09 »

Tijana, sta radis u Madridu i koliko dugo ostajes?
TIJANA
Newbie
*

« Respuesta #5 : Julio 08, 2010, 05:52:49 »

Dosla sam pre nedelju dana i ostacu 2 meseca ,zbog posla.... al jako mi je dosadno jer ne poznajem nikog ovde  Triste  Je l' ti zivis u Madridu ?
Soj011
Sr. Member

« Respuesta #6 : Septiembre 17, 2010, 07:37:37 »

И не чуди што је ова тема некако замрла са обзиром на недефинисани начин наслова.  "Наши" то је увек некако нејасно пошто под тим називом они који нису срби могу да се убаце, јер како то по обичају њима бива, кад им нешто треба онда воле међу србе, а кад је густо, или кад им одговара прелетање, онда наравно нису срби.  А што је још горе, обично они који су само физички срби, а не и како треба и физички и духом, они ставе назив "наши" да би се допали свету. 

Можда би са именом срби у Мадриду тема била живља, а и ако не би, а оно би барем била исправног назива.

Искрено ваш сој011

Sami protiv svih i ko ih ....
novopecena_spanjolka
Newbie
*

I <3 FCB

« Respuesta #7 : Septiembre 18, 2010, 08:30:07 »

@ Soj 011:
Kako samo smaras s tim...tebi ne da je dosadno, nego bas nemas druga posla u zivotu.
@ Evelina:
Evelina se ispostavila kao jedna vrlo nedrustvena i nedruzeljubiva osoba za upoznavanje nasih u Madridu.
Evelina
Hero Member

« Respuesta #8 : Septiembre 18, 2010, 11:03:33 »

То је нажалост тачно  Avergonzado, ја сам и пре Мадрида била таква, баш класични штребер, само седим и учим. Нисам испунила очекивања многих који су ме звали и цимали да се нађемо.
Скроз сам се нешто отуђила, слабо, јако слабо излазим, то ме баш и не привлачи. Углавном сам у стану на нету, једино викендом што идем да јашем у школи јахања.
Свему томе доприноси што су Банета одбили за визу па сам и депримирана те баш и нисам најбоље друштво.
Поздрав за све!
markoz
Newbie
*

« Respuesta #9 : Octubre 16, 2010, 11:01:18 »

Pozdrav svim Srbima u Madridu!!!
Od skoro sam i ja u ovom gradu i sasvim slucajno sam otkrio ovaj sajt, jos uvek se slabo snalazim u gradu ali me zanima gde uglavnom mogu naci nase ljude i slicne osnovne informacije?!

Hvala unapred svima!!!

Soj011
Sr. Member

« Respuesta #10 : Noviembre 15, 2010, 09:37:25 »

@ Новопечана Шпањолка

Не замери што сам србин, и што пишем на страници која има назив српски.  Не знам шта си ти по националности али пошто се већ овде оглашаваш онда би требала да знаш, ваљда толико интелигенција имаш да у најмању руку срби имају равноправан статус са осталима који пишу, читају и говоре српски. 

Стога бих и крнеуо редом, ако си католкиња из данашње хрватаске или муслиманка из босне онда бих могао да схватим да си ставила шпањолка, јер ми срби штокавци кажемо шпањкиња.  Може да буде да си по рођењу српкиња из неке данас државе у којој су у великом броју живели срби па ти је то тако остало.  Јер по духу, српкиња ниси.

Сигурно ти иде у прилог што си и видовита па ти  знаш да ли је мени досадно или није, у сваком случају имаш толико других тема овде где можеш да се изразиш да не би требала да обраћаш пажњу на оно што ја пишем.  У истом даху немој да те чуди што Евелина неће да се дружи са тобом.  Она је штребер и тако је природа штити од неког као ти, да је не загадиш својим европејством и модернитетом.

Прочитах неко твоје писање, како те је ваљда дечко водио по Шпанији и онда си се ти сетила да у Србији има неких лепих планина које би ти њему могла да покажеш.  Те српске планине су српске јер су моји преци то бранили својим телом и делом.  Можда и неки твоји.  Да нису, данас би те планине биле у саставу неких других земаља.  Са обзиром да си ти новопечена шпањолка не видим како би ти као шпањолка могла да се похвалиш лепотом неке српске планине или предела, или било чега српског.  Стога ево и једне идеје за тебе.  Одведи твог момка у Француску, део који је најбилижи Шпанији и показаћеш му природне лепоте у којима ће те моћи да уживате за далеко мање паре.

Sami protiv svih i ko ih ....
Marineta
Newbie
*

Zbogom Srbijo!

« Respuesta #11 : Noviembre 16, 2010, 05:04:23 »

Dragi Soj,
zaista je impresivno koliko si iskomleksiran i opterecen i moj najiskreniji savet ti je da potrazis neku strucnu pomoc.
Pa da krenemo:

1. "Стога бих и крнеуо редом, ако си католкиња из данашње хрватаске или муслиманка из босне онда бих могао да схватим да си ставила шпањолка, јер ми срби штокавци кажемо шпањкиња.  Може да буде да си по рођењу српкиња из неке данас државе у којој су у великом броју живели срби па ти је то тако остало.  Јер по духу, српкиња ниси."

Raspravljaju Srpkinja i Hrvatica da li se kaze voz ili vlak. I pita Srpkinja: "pa dobro, jel vi kad se vratite u Zagreb sa putovanja, kazete da ste se navozali ili da ste se navlacili?"
Nas jezik je suvise dugo bio srpsko-hrvatski, zapravo, ne zelim nikog da uvredim ali za mene i ne postoji hrvatski jezik, za mene je on jednostavno srpsko narecje kao sto je na primer i narecje koje koriste srbi sa jugo-istoka (Nis, Vranje). To sto takozvani hrvatski narod pokusava sto vise da se razlikuje od svojih korena pa non-stop izmislja nove reci i gramatike (moj cale to voli da kaze: Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu), pa eto i Crnogorci sad nekako hoce da budu novi narod...znaci, smesni ste svi kao bioskop.
Elem, prema pravopisu iz 1997. pravilno je i jedno i drugo, s tim što retko ko koristi izraz "Spankinja".  Gui&ntilde;ar

Ajmo dalje:

2."...немој да те чуди што Евелина неће да се дружи са тобом.  Она је штребер и тако је природа штити од неког као ти, да је не загадиш својим европејством и модернитетом."

Prvo, ko si ti da bilo sta govoris u tudje ime? Mnogo dozvoljavas sebi.  Impresionado
Drugo, ja vrlo dobro znam Evelininu situaciju i mnogo mi je zao ali s druge strane, da je samo htela ipak da se druzi ovde sa nekim mozda bi nenadano i uspela da resi neki od svojih problema, treba se kretati medju ljude, nikad ne znas ko ni gde ti moze nesto pomoci. Govorim iz licnog iskustva.  Girar ojos

I za kraj:

3. "Прочитах неко твоје писање, како те је ваљда дечко водио по Шпанији и онда си се ти сетила да у Србији има неких лепих планина које би ти њему могла да покажеш.  Те српске планине су српске јер су моји преци то бранили својим телом и делом.  Можда и неки твоји.  Да нису, данас би те планине биле у саставу неких других земаља.  Са обзиром да си ти новопечена шпањолка не видим како би ти као шпањолка могла да се похвалиш лепотом неке српске планине или предела, или било чега српског.  Стога ево и једне идеје за тебе.  Одведи твог момка у Француску, део који је најбилижи Шпанији и показаћеш му природне лепоте у којима ће те моћи да уживате за далеко мање паре."

I dalje ne razumem zasto si jos ovde ako toliko patis za nasom voljenom Srbijom??  Uhh
Ti neke stvari ne umes da razlikujes: jedno je zemlja, drugo su ljudi. Kazu, jednu zemlju cini narod. U tome i jeste problem Srbije. Srbija je jedna prelepa zemlja ali je narod u njoj "kancer". S jedne strane su neljudi i izdajice koji polako prodaju deo po deo a s druge svi mi ostali sto cutimo i trpimo. Kad bi se bar malo ugledali na pomenute Francuze koji dizu revolucije za svaki promenjeni zakon koji im neodgovara...eh, gde bi nam bio kraj. Znaci tvoji su preci branili te planine...a gde si ti? Zasto ih ti sad ne branis? Zasto se nakotilo milijardu Siptara na Kosovu za samo 10 godina?? Gde si tad bio? Gde sam ja bila?? Lako je sad pricati...
Da je u MOJOJ Srbiji (odgovor na tvoje pitanje odakle sam), bilo uslova za normalan zivot, da sam i ja kao i moji drugari iz razreda mogla da idem na ekskurzije i zimovanja onda bih verovatno i znala vise o planinama svoje zemlje.
Ali eto na zalost ili na srecu (kako za koga), docekala sam da me moj muz vodi po NJEGOVOJ Spaniji i pokazuje njene lepote (iako nije ni pola lepa kao Srbija, gde pritom govorim o prirodnim lepotama, ne o arhitekturi) i tako ja sad poznajem bolje NJEGOVU zemlju nego MOJU. I ko mi je kriv?! Niko me ni ne pita.

Za sve Srbe koji su izgubili veru, bilo one koji su u Srbiji, bilo one sto su pobegli iz nje, ili to makar prizeljukuju...ostavljam jedan kraci tekst koji cesto kad mi tesko (npr, nakon citanja nasih vesti), uzmem pa procitam.

http://www.objave.com/tekst.php?sifra=prorok7&u=8&knjiga=prorok

Na vama je da odlucite da li cete verovati ili necete. Ja licno verujem da je samo pitanje vremena kada ce doci do toga. Nekako, uvek mi se vrati neka nada. Ako ne zbog sebe, da imam gde da se vratim, onda makar zbog moje porodice...da znam da ce preziveti ovaj haos i da ce biti dobro. I vise im znacim ovde nego tamo, iako patimo sto smo daleko, odavde ima bar mogu pomoci.

Dragi Soj...rec koju srpstvo najbolje poznaje zove se ZRTVA.
U zdravlje svima!
Evelina
Hero Member

« Respuesta #12 : Noviembre 17, 2010, 10:45:36 »

Слажем се са Маринетом што се тиче сумње и дуалитета: Шпањолка и Шпанкиња, није важно који ћемо термин користити док год се међусобно разумемо. А и иначе сам пацифиста.  Sonrisa

Е сад ШојО11 где ти оде...  Sonreir Малтене ми стављаш речи у уста. Не сметају ми проевропски оријентисане особе, нисам ја баш толико окорели националиста као мој Бане, хе, хе... А ја нисам ни знала да је Новопечена Шпањолка проевропски оријентисана. Право да ти кажем, било ми је криво што нисам изашла да се видим са њом или са било ким али сам била веома утучена (и даље сам, мада ћу ићи кући сад за Божић па ће ми бити лакше) и нисам себе видела као добро друштво. Желела сам да пожелим да се дружим с неким само због дружења, а не због узајамне користи и нисам хтела да изађем са њом и да је оптеретим проблемима (Бане нема визу, Бане нема посао), а у исто време то нисам могла да избегнем јер ми је само то и било на памети. Мислим да не би било фер од мене да сам тако нешто урадила, тј. да сам је искористила за неку врсту помоћи јер никакву врсту помоћи нисам могла да јој пружим нити да јој узвратим на било који начин.

И мени понекад недостаје Србија, али не толико пошто сад проводим цео децембар, јануар, јул и август у њој (професорски посао је одличан, имаш много одмора Sonreir) и уживам са Банетом, па малтене као да и живим тамо, користим сваку прилику да одем кући и да се видим с њим. Нисам сигурна да ли бих се икад вратила за стално, али све је могуће... То питање остаје отворено.

Шта ви остали мислите? Да ли бисте се или не вратили у нашу земљу? И када?

Поздрав за све!
Marineta
Newbie
*

Zbogom Srbijo!

« Respuesta #13 : Noviembre 18, 2010, 12:12:33 »

Draga Evelina, ako nekad ipak pozelis da se druzis sa nekim iz naseg mini srpskog klana ovde u Madridu, slobodno mi se javi.
Ne znam samo sta vam svima znaci to proevropski oriejntisan...za mene Evropa postoji samo u geografskom smislu, a ove naknadne organizacije i Unije sto odgovaraju manjini...e to je vec druga stvar. Ja sam oriejntisana ka onom gde je meni bolje, bilo to Evropa, Azija, Afrika..mozda cak i Amerika, nikad se ne zna.
Da li bih se ikada vratila u Srbiju? Onog momenta kad bi Srbija mogla da mi pruzi ono sto momentalno moze vec pomenuta EVropa, moj odgovor je DA, VRATILA BIH SE. ALI, posto je to vrlo tesko izvodljivo u narednih 20 godina...do tad semoje misljenje moze jako mnogo promeniti tako da...javim ti opet za 20 godinica Sonrisa
Evelina, najozbiljnije ti kazem, posalji mi PP pa se mozemo konacno upoznati ti i ja a onda i sa ostalim devojkama (u klanu smo sve devojke Sonrisa )
Hasta la vista! Lengua
selo_moje
Full Member

« Respuesta #14 : Noviembre 20, 2010, 02:14:25 »

Сој је опасан на форуму, али кад га упознате видећете да је мек као душа  Sonrisa

(не знам што се само оштри овде на женски свет, још ми је непријатно кад се сетим како је био напао неку цуру Хрватицу што је нешто уљудно била питала на форуму, око папирологије и сл.)

Ако неко од мадриђана хоће да скочи до Барселоне, било би лепо да се у јануару окупимо нпр. за Св. Саву (обично се не слави на сам дан него се помери за недељу), прошле године је била једна мала српска прослава у парохији у Барселони.
Páginas: [1] 2   Ir Arriba
  Imprimir  

Ir a: